Продължава подготовката на националния отбор на България по художествена гимнастика на лагера в японския град Мураяма.

Наред с усилените тренировки през деня, момичета имат и организирана интересна програма от любезните японски домакини.

Момичетата от ансамбъла бяха поканени от регион Окубо на приготвянето на традиционен японски Мочи ориз. Това ястие е много специално и се приготвя само 2-3 пъти при много големи празници (основно на Нова година) или за много скъпи гости и днес беше приготвено в чест на ансамбъла на България.

По древна японска традиция мочи се прави от сварен ориз, който се стрива с големи дървени чукове в каменна купа с вода. Прави се от поне двама човека. Координацията помежду им трябва да е перфектна, първо, за да не се наранят, и второ, за да може тестото да бъде еднородно навсякъде. Удряйки тестото с дървени чукове, то става меко и нежно. Според поверието, който изяде най-много мочи, ще бъде най-щастлив през новата година.

Оризът се поднася на топки, поръсен с орехи, или се слага в супа с гъби, или се поръсва с отново традиционна храна за Япония - ферментирал боб Нато. С този ориз се увиват плодове, правят се сладки, които според японците носят щастие.

След ритуала Мочи при българките дойдоха японски дечица, които им показаха началните уроци по правене на оригами, всички заедно правиха оригами, а накрая на един голям плакат всички от българската делегация написаха по нещо за спомен и се подписаха.

Капитанът на ансамбъла Симона Дянкова отново сърдечно благодари на домакините за всичко, което правят за да се чувства българският отбор по фантастичен начин на японска земя.

От японска страна поздрави към българските гимнастички отправи председателят на общинския съвет Казухиро Мори, който приветства гостите и отново изказа изключителното задоволство на всички жители на Мураяма, че такива звезди на световния спорт за избрали техния град за своя база за подготовка преди Олимпийските игри в Токио през 2020 година.