Проектът за паметник на първия български олимпийски шампион - Никола Станчев, вече е готов, съобщиха от Инициативния комитет, който се е заел с поставянето на паметника в родното място на Никола Станчев - бургаското село Твърдица.

В света има един-единствен борец, спечелил олимпийска титла само с убедителни победи с туш. Това е мъжът от странджанското село Твърдица, който открива българската златна серия на най-престижните международни игри - Никола Станчев Николов.

За Олимпиадата в Мелбърн през 1956 година заминава изключително добре подготвен български национален отбор по борба, а сред многото имена в него се откроява това на Никола. За пръв път в нашия лагер се говори за състезател, достоен за титлата.

След триумфалното завръщане Никола продължава да се бори. Единадесет пъти е шампион на България - осем пъти на свободна и три на класическа борба. Печели и балканската титла. Петнадесет години е несменяем титуляр на категорията. След като се отказва, се отдава на семейния живот и народните борби.

Никола Станчев е спортна легенда в свободната борба. Той е първият българин, спечелил олимпийска титла в историята на българския спорт. Роден на 11 септември 1930 г. в село Твърдица (Бургаско).

Тази есен се навършват 80 години от рождението му. За огромно съжаление той вече не е между нас, но всеки българин, който го е познавал, ще го помни заради силния дух и спортните му успехи, прославили България.

Затова в Бургас бе подета инициативата за издигането на паметник на Никола Станчев в родното му село Твърдица. Идеята е на Инициативен комитет от признателни българи, чийто председател е кметът на родното му село Сотир Йовчев. В инициативния комитет влиза и синът на Никола Станчев – Иван Станчев.

Паметникът ще представлява бронзов монумент с височина 2,3 метра поставен върху гранитен блок. Изготвянето му е възложено на младия скулптор Добрин Иванов Вътев. Самият проект е дарение от архитект Малина Антова. Вече започна набирането на необходимите средства за монумента, които са в размер на 45 000 лева.

„Обръщаме се с молба към всички родолюбиви българи, фирми и институции, които уважават родния спорт и желаят да подкрепят тази инициатива. Ще им бъдем благодарни от все сърце”, каза председателят на Инициативния комитет Сотир Йовчев.

„Сигурни сме, че обединените усилия на институциите ще стимулират и гражданите да се включат в кампанията по набиране на средства за паметника на един наистина заслужил уважението ни българин”, добави той.


Банковата сметка, по която се набират средства за паметника е:

IBAN: BG87BPBI79374018659101 BGN
BIC: BPBIBGSF
Иван Николов Станчев