Нова наредба за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти ще замени сега действащата Наредба номер 4 на министъра на младежта и спорта. С новия нормативен акт се цели постигане в по-висока степен на принципите на публичност, прозрачност и защита на обществения интерес, съобщават от пресцентъра на ММС във вторник. 

Приемането на новата наредба се налага от по-високите изисквания за отчетност и контрол, които ММС възприема като свой приоритет и ще следва в работата си.
 
Ключовите моменти в проекта са свързани с въвеждането на ясни правила и ред за отчетност при проектното финансиране. Друг акцент е постигането на ефективност на разходите, включително чрез ангажиране на собствен ресурс на кандидатстващите лица. По изготвения проект на нормативен акт ще стартира Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни обекти, на която ще се разчита за модернизация на спортна инфраструктура - водещ приоритет за екипа на министър Димитър Илиев. В този контекст в бюджета до края на годината за програмата са осигурени 10 милиона лева. Очаква се със средствата, предвидени за самофинансиране, вложенията в спортни обекти да са за 20 милиона лева. 

Проектът на новата наредба е публикуван за обществено обсъждане.