Генералният секретар на БОК Белчо Горанов късно снощи отпътува за Пекин. Преди заминаването си, той сподели, че тайно се надява страната ни да извоюва поне един златен медал от 29-тите Летни олимпийски игри. Горанов е и заместник-водач на делегацията ни в Китай.

Ето какво сподели пред Гонг Белчо Горанов преди да отлети за Пекин:

„Тайно си мечтая България да спечели поне е един златен медал в Пекин. Поне един, дано са повече, а и да имаме отличия със сребърен или бронзов цвят. И дано всичките неприятности, които ни застигнаха преди Игрите, да останат назад във времето. Важното е ние да се съсредоточим, да се представим добре и де се върнем в България с успехи.

Очакванията ми са да премине всичко нормално. Да имаме спечелени медали и всички да се върнат живи и здрави от Пекин в България. Притеснения нямам. Като че ли лошото се случи преди това, дано нямаме повече скандали свързани с допинг и нашите спортисти ще покажат това, на което са способни и за което са се готвили последните 4 години от олимпийския цикъл.

Председателят на ДАМС г-жа Весела Лечева ще пристигне в Пекин на 12 август, а президентът на България Георги Първанов – малко по-късно, но със сигурност ще дойде в олимпийското село. Неговото участие е потвърдено. Ще стане ясно и точно кога ще бъде Денят на България в Пекин. Ние поканихме и премиера Сергей Станишев, и кмета на София Бойко Борисов, но и двамата се извиниха, че имат ангажименти и няма да дойдат в Китай. Председателят на БОК Стефка Костадинова, която е и водач на родната делегация ще пътува още на 6 август за Пекин, като ще остане през цялата Олимпиада.

Трудностите в този олимпийски цикъл бяха много! Настоящото ръководство на БОК бяхме избрани в един много труден период, бяха се разразили шумни скандали. Нашата първа цел бе да дадем нов облик на олимпийската ни централа, а в същото време да продължим работата си, за да не се отразява това на спорта. Спортът и животът в България много се промениха по време на този четиригодишен цикъл. За хубаво или за лошо, в спорта не изглеждат нещата толкова розови. Причините са много, но сега не е времето да ги обсъждаме и да се правят анализи. Дай Боже, след Игрите да направим такива, тогава да отчетем и плюсовете, и минусите. Независимо от всичко това, аз съм умерен оптимист, че нашите спортисти ще се представят добре.

Делегацията ни е средна - от 72 спортисти и в сравнение с останалите такива бих казал отговаря на нивото, на което се намира към момента българският спорт.

За Деня на България не се предвижда нещо много специално. Ще поканим всички спортисти, треньори, водачи, зрители, гости в Пекин, ако имат възможност да дойдат в Олимпийската къща, която бъде в Българското посолство. Ще направим коктейл.

Координатор на България в олимпийското село е Румяна Динева. Тя е шефът на нашата мисия и координира нашите групи при пристигането им, а през цялото време на Игрите. 24 часа е на разположение на спортистите. Румяна Динева е човек с много опит и много Олимпиади. При някакви проблеми, тя ще бъде координатор. За сега отзвукът от олимпийското село е добър, по отношение на настаняването и храната няма никакви проблеми.”