Над 250 деца, родени 2008/ 2009 година ще вземат участие в турнира „Златоперки”, чиято история отново се възражда и ще продължи традицията на надпреварата ” Златна рибка”.

Събитието се организира от плувен клуб Левски, а самите състезания в събота и неделя са на басейн „Спартак” .

Единственото условие за всички е да бъдат картотекирани в родната федерация по плуване и да представляват лицензиран клуб.

„Този турнир го съживихме защото смятам, че е от изключително значение за всяко дете, което иска да стане добър плувец. Правим го в партньорство с федерацията . И аз като малък съм започнал от него, защото е първото официално състезание за деца в тази възраст и де факто от него започва всичко по пътя на бъдещето. Очакваме от цялата страна да дойдат участници, защото получихме много заявки от почти всеки град. Също така изпратихме поката и към спортния министър Красен Кралев да присъства на откриването в събота от 16:00 часа. Имаме готовност с организацията, наясно сме, че трибуните ще бъдат пълни с родители, но най-важното е, че една историческа надпревара отново се завръща в спортния календар”, сподели легендата в маратонското плуване Петър Стойчев, който е главен организатор от ПК Левски.  

Децата ще плуват в дисциплините 4 по 50 метра от всеки стил, както и в щафети 4 по 50 метра. Разделени са в две възрастови групи и при момичетата и при момчетата. Специални награди са предвидени за най-добрите при девет и десетгодишните.

Веднага след откриването на турнира в събота започват състезанията, а в неделя стартовете на басейн „Спартак” са от  09:00 часа.