Изключително голям интерес предизвика лекоатлетическият маратон на София, обявиха организаторите в сутрешния блок на Дарик радио. Желаещите за участие в най-тежката дисциплина – 42.195 километра са 293 души.

В бягането на 20 километра има подадени 439 заявки, като има още около 30-35 души, които изчакват решението на организаторите за включване в тази дистанция.

Стартът ще бъде даден от председателя на БОК Стефка Костадинова, а призьорите ще бъдат наградени след финала от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Надпреварата ще се проведе тази неделя, 12 октомври.

„Контролното време на маратона е 5 часа. В 15.30 часа участниците трябва да са приключили“, предупреди директорът на състезанието - Даниел Дуков.

Той се пошегува, че опашката за записване в маратона във вчерашния ден е била по-голяма от тази на касите на Националния стадион „Васил Левски“ за футболния сблъсък България – Хърватия.

Стартът на маратона ще бъде на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул.„Гурко”, по северното платно в посока НДК, на ул. „Професор Фритьоф Нансен” завива надясно към бул. „Патриарх Евтимий”, след това завива наляво до бул. „Витоша” , продължава наляво по него до входа на Южен парк. След обиколка по алеите на парка трасето продължава по бул. „Петко Каравелов” и на бул. „България” завива надясно, където продължава до бул.„Евлоги и Христо Георгиеви” по южното платно до „Орлов мост”, където преминава по пешеходната зона и завива наляво до затваряне на обиколката пред стадион „Васил Левски”.

Участниците в масовия старт на 3000м ще пробягат малка обиколка , която ще съвпадне с обиколката на 8 км, 20 км и 42.195 км, като на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Черни връх”(пред Макдоналдс) състезателите ще завият наляво и ще се върнат обратно по южното платно на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до финала.

Участниците в 42.195 км ще пробягат 5 /пет/ големи пълни обиколки.

Състезателите на 20 км ще направят 2 /две/ пълни обиколки и 1 /една/ малка (обиколката от масовия старт).

Участниците в дистанцията 8 км ще пробягат една голяма обиколка от маратонското трасе.