Япония – страната на Изгряващото слънце, страната от бъдещето, на императори, на високи технологии и на какво ли още не. Япония и нейните странности са една необятна тема – тук жената не се радва на внимание и отношение от мъжа, каквото има в Европа. На Острова мъжът е всичко, а половинката му – нещо второстепенно. Три примера: път на жена не се дава, на нея се сервира последно, а самата тя трябва да ходи зад мъжа на такова разстояние, че да не настъпва сянката му.

Та в тази страна, която може да те плени и да искаш да се върнеш отново и отново, може да ти се случи какво ли не.

В леко конфузна ситуация се озова репортерът на Гонг Инес Павлова в Токио - тя се оказа в центъра на група голи мъже. Докато следеше близо две седмици как върви лагерът на националите Петър Стоянов, Иван Качаков и Михаил Илиев, местните сумисти в школата не се съобразяваха, че в залата има жена. По принцип присъствието на жени в такава школа е необичайно, а в професионалните напълно забранено и недопустимо.

Така почти всеки ден след тренировките японци и монголци започваха да свалят препаските си – маваши, още на глиненото дохио, оставяйки както майка ги е родила, а след това се насочваха към другите помещения.

Как излезе репортерът на Гонг от ситуацията? Първо предпочиташе да стои по-далеч от мястото за тренировки в стая с огромен плазмен телевизор, откъдето имаше поглед към дохиото, но и гледаше по Националната японска телевизия схватките от Купата на Императора. С доза от японското спокойствие, попито преди няколко месеца при първото си посещение, Инес не остави да се впечатли и не издаде изненадата си пред голите сумисти, които преметнати след това с по една хавлия също идваха да гледат битките на Котоошу, Хакухо и Асашорю.

А дали е вярно твърдението за по-миниатюрния размер на отделни органи при японците – гонгаджийката ще запази за себе си.