Със сигурност с наближаването на Новата година феновете на колоезденето са притаили дъх и очакват с нетърпение началото на шосейния сезон. Особено след трансферите, които предвещават любопитна година, изпълнена с неяснота и да се надяваме изненади.

Още през февруари месец ще видим някои от големите имена в действие, като сезона започва рано-рано, а през февруари ще се състои първото състезание от световния тур, като още там се очаква някои от най-добрите колоездачи да кръстосат шпаги.

Ето част от големите въпросителни около предстоящия колоездачен сезон

Ще продължи ли доминацията на Йъмбо-Висма?

Йъмбо-Висма демонстрира впечатляващо ниво през изминалия сезон, печелейки трите големи обиколки с трима различни колоездача. Примож Роглич спечели Джирото в първата част на сезона, след което Йонас Вингегор се справи с Тадей Погачар в Тур дьо Франс за втора победа в най-престижната триседмична обиколка. В края на сезона пък донякъде изненадващо Сеп Къс триумфира във Вуелтата, а другите двама допълниха топ 3, подчертавайки доминацията на тима. Разбира се, нещата със сигурност ще са малко по-различни през следващия сезон, като най-малкото Примож Роглич вече не е част от състава на отбора. Тук идва момента все пак да споменем, че една от големите промени е именно името на тима. От догодина вместо “Jumbo-Visma” отборът ще носи името „Теам Visma-Lease a Bike”, но освен спонсорът и названието, нещата остават почти същите. Дали това е така обаче? Всъщност от отбора освен Примож Роглич напусна и Тобиас Фос. 26-годишният норвежец е изключително талантлив, но не показа най-доброто си лице през 2023-а година и все пак смятам, че преминаването му в Инеос е добра новина за тима и лоша за „Team Visma-lease a Bike”. Освен това и други напуснаха, като Тимо Русен, който е специалист в павираните състезания. Входящите трансфери пък на отбора никак не впечатляват, като най-голямото име, което пристигна Матео Йоргенсон. Разбира се, много се възлага и на младока Бен Тюлет.

Време е да поговорим повече за Роглич – как ще пасне той в новия си отбор?

Едва ли някой бе наистина изненадан, когато Примож Роглич обяви, че напуска Йъмбо-Висма. Дори на 34 години словенецът искаше повече шансове да се изявява като лидер и възможност да се бори за Тур дьо Франс – една победа, която винаги му отбягва. Това с двукратен победил в отбора като Йонас Вингегор, определено нямаше да се случи. Може би по-изненадващо беше накъде се насочи Роглич, а именно отбора на Бора-Хансгрое. Личното ми мнение е, че германският тим направи силни трансфери, привличайки не само Роглич, а и Даниел Мартинес от Инеос плюс Сам Уелсфорд от ДСМ. Бора става изключително силен в планинските терени. В състава си те имат Кан Уитдебрукс, който впечатли мнозина във Вуелтата и завърши осми. В тима са още Александър Власов – седми в тази обиколка, както и Серхио Игита, Джай Хиндли – победител в голяма обиколка и Ленърд Кемна, който направи изключително силна 2023-а година. Опции за триседмичните състезания определено има пред Бора, като най-важно ще е да разпределят състезателите си правилно, но със сигурност не само Роглич ще гледа към Тур дьо Франс, но не пречи немския отбор да излезе с два или дори три коза в Обиколката на Франция.

Как ще отговори Тадей Погачар?

Словенската машина Тадей Погачар със сигурност остава сред най-добрите колоездачи в колоната, ако не и най-добрият. Oще от началото на сезона тази година той спечели няколко класики в подготовка за монумента Фландрия, в който също триумфира. Победите му бяха многобройни и дори с второто място в Тур дьо Франс годината му бе успешна. Все пак Погачар определено ще търси тази трета победа в Обиколката на Франция, която му отбягва последните две години. Отборът на Обединените арабски емирства се подсили с Павел Сиваков, Нилс Полит, младите катерачи Игор Ариета и Антонио Моргадо, както и други таланти. Дали Погачар ще предприеме промени в програмата си и подготовката си, за да е в оптимална форма за Тура? И ще реши ли да жертва някои от състезанията през пролетта или пък ще си постави други цели преди старта на Тур дьо Франс? Отговорите на всички тези въпроси ще намерим в началото на сезона, когато бъде обявена програмата на колоездача

Голямото завръщане на Найро Кинтана

33-годишният колумбиец направи сензационно завръщане в отбора на Мовистар. Той ще застане на първия си старт обратно в испанския отбор. Той се завръща след година отсъствие от световната сцена, след като бе хванат с допинг и дисквалифициран от Тур дьо Франс през 2022-а година. Колумбийският колоездач прекара седем години в Мовистар между 2012-2019 година и постигна най-големите си победи именно с екипа на този отбор. За Кинтана вече е известно първото му състезание през новия сезон, а именно обиколката на Валенсияна между 31 януари и 4 февруари. Но до колко може Кинтана да се върне към нивото си и да постигне някакви успехи, след като и преди случая през 2022-а година, той показваше, че не е вече на висота и годините си казват думата.

Ефектът Ремко Евенепул и къде ще кара белгиецът?

Световният шампион и победител във Вуелтата през 2022-а година – Ремко Евенепул, остава отпечатък на всяко състезание, в което вземе участие. Това е неговият ефект върху една надпревара, той винаги я прави по-интересна и зрелищна без значение дали печели или не. Това се случи и в тазгодишната обиколка на Испания, където той не успя да защити титлата си, но пък след тежкото падение и загуба от 20 минути, той буквално възкръсна и спечели няколко етапа и класирането за катерачи, а безпощадните му атаки направиха етапите интересни за зрителите и много трудни за колегите му. Въпросът около белгиеца, победител в Лиеж-Бастон-Лиеж в две поредни години, е къде точно ще кара той. Колоездач като него може да има много цели, като споменатият монумент и трети триумф в него със сигурност ще попада в плановете му. Ремко има недовършена работа в Джирото, където през тази година води след 9 етапа, но отпадна заради положителен тест за коронавирус. Но освен това Тур дьо Франс е състезанието, в което всички искат да видят белгиеца, който най-после да премери директно сили с Погачар и Вингегор. Но не трябва да забравяме и Олимпийските игри, както и световните шампионати, като участието в едно от тези събития, може да повлияе сериозно на формата и подготовката. Ремко и екипът му трябва да са внимателни и да подготвят програмата му, така че той да е свеж за големите си цели, а кои са те – тепърва ще разберем.

Каква е ситуацията в Соудал Куик-Степ?

Това е именно отборът на Ремко Евенепул, но преди неговата звезда да изгрее толкова ярко, то името на тима бе свързано най-вече с Жулиан Алафилип. Голямата френска надежда имаше трудни два сезона, изпълнени с неприятни падания, лоша форма и подготовка. Той обаче има високи надежди за новия сезон, за който се подготвя усилено. Тук идва и времето за скандала, който се разви последните дни, а неговият треньор и братовчед бе освободен от Куик-Степ заради неразбирателство с шефа на тима Патрик Льофевър. Във „вълчата глутница“ пристигнаха няколко талантливи и перспективни състезатели, както и Микел Ланда. Напусналите са много, включително Михаел Морков, Флориан Сенешал, Андреа Баджиоли, Давиде Балерини и още много. Да не забряваме, че през миналия сезон често имаше и слухове за напускане на Ремко Евенепул в посока Инеос. Ако успехите не дойдат бързо и Куик-Степ не се върне на обичайната висота, то Льофевър и спонсорите ще разчитат само на геройските изяви на белгиеца, но докога?

Ролята на Вут ван Аерт?

Вут ван Аерт е може би най-комплексният колоездач в света. Белгиецът е печелил в колокроса, в спринтове на шосе, часовници и дори в планински етапи. Мнозина призоваха от Йъмбо-Висма или вече познат като „Team Visma-Lease a Bike” да дадат шанс на Ван Аерт и като многоетапник. От отбора вече обявиха, че той ще запише дебютно участие в Обиколката на Италия догодина, като феновете се запитаха дали тогава ще се бори за генерално класиране, нещо което по-късно самият Ван Аерт отрече. Белгиецът е изключително полезен за тима във всякакъв вид състезания и терени, със сигурност той е ключовата фигура в отбора. Ще получи ли шанс за нещо повече и как пролетните класики, Фландрия и Париж-Рубе се връзват с подготовката за Джирото?

Ще възкръсне ли Инеос?

Всички помним отбора на Скай, който по-късно стана Инеос, но от него през миналата година нямаше и помен. Всичко като че ли се обърка с тежкото падане на Еган Бернал, който спечели Тура през 2019-а година и бе смятан за голямата надежда и спасител на тима след случлото се с Фрум през онази година. Крис Фрум така и не се завърна към нивото си, а дали Бернал ще успее? Герайнт Томас със своите 37 години определено не може да бъде основна движеща сила в британския тим. Така че къде ще търсят успехите си от Инеос? Те изгубиха Тао Харт, Бен Тюлет, Павел Сиваков и Дани Мартинес, с което изглежда тимът отслабна сериозно. Ще успеят ли Инеос да отговорят на очакванията или ще сдадат мястото си на един от топ отборите в колоезденето?