Големи очаквания към маратон Варна

Тазгодишното издание на Маратон Варна се очертава като едно от най-силните организирани някога в България. До подобен извод водят предварителните заявки за участие на изключително силни атлети от цял свят.

„В неделя на старт ще видим победителите от последните маратони в София, Стара Загора и Варна. Общо над 20 елитни бегачи от 15 държави с много добри резултати пристигат в морската столица. Ще стартират участникът на Олимпиадата в Рио Митко Ценов и неговият треньор Йоло Николов, които през зимата бяха на специализиран атлетически лагер в Кения. Надявам се отново събитието да се превърне в празник за града, както бе миналата година. Един маратон се утвърждава поне 4-5 години, а варненският стартира много силно и се вярвам, че всеки път ще има надграждане,“ заяви на пресконференция днес в Община Варна Анатоли Илиев, един от основните организатори на събитието и член на Управителния борд на ACES EUROPE.

Директорът на Дирекция Спорт към община Варна Кристиан Димитров съобщи, че и тази година Маратон Варна ще се състои паралелно със Световния ден на предизвикателството. „В зоната на старт финала ще има много съпътстващи прояви, което със сигурност ще допринесе за доброто настроение. На специална сцена ще има демонстрации, танци, духова музика, мажоретки, викторини, различни активности, повечето насочени към младите хора и децата. Покрай маратона са ангажирани и много доброволци, апелираме за разбирана от страна на гражданите при движението на атлетите по трасето,“ каза още Димитров, като допълни, че тази година проявата минава под егидата на инициатива „Варна – Европейска младежка столица“. На пресконференцията присъства и  Бончо Бонев – председател на СК „Черно море Атлетик", който като технически делегат на БФЛА даде в последствие подробности за самото състезание.

Записването на участниците в най-късата дистанция на 2 км стартира в неделния ден в 8.30 ч. на площад „Независимост“, в 9.30 започват изпълненията на сцената, а в 10 е стартът на Маратон Варна 2017.

Тази година организаторите са изработили специални медали, всеки завършил маратона и полумаратона ще получи отличието. BNT HD ще предава директно от Варна цялото състезание в неделната утрин.

Колоната на варненския маратон ще потегли точно в 10.00 ч. на 7 май 2017 г. от площад „Независимост" (до Операта). Трасето преминава през централната пешеходна зона на Варна и след това се извива сред прохладата и уникалните панорамни алеи на Морската градина с прекрасен изглед към морето. За второто издание са направени минимални корекции по маршрута в парка с цел да улеснят атлетите.

Участниците имат избор от следните дистанции:

- 2 км градски крос (без възрастови ограничения)

- 8,4 км една обиколка (без възрастови ограничения)

- 16,8 км две обиколки (без възрастови ограничения)

- 42.195 км пет обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието).

Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на старт/финала според изисквания на ИААФ. Организатори са Община Варна, Министерство на младежта и спорта, Български олимпийски комитет, Асоциация „Спорт в свободното време“, СКЛА Черно море и БФЛА.

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 

Други спортове