В Деня на българския спорт - 17 май, министър Петър Стойчев връчи почетни плакети на Министерството на физическото възпитание и спорта на 93-ма именити наши спортисти, треньори и деятели по повод навършването на техните кръгли годишнини и юбилеи. Официален гост на събитието беше министър-председателят на България Марин Райков, който уважи с присъствието си отличените личности.

На церемонията в тренировъчната зала на „Арена Армеец” сред наградените бяха проф. Петър Киров, Петкана Макавеева, Тодор Андреев, Тодор Пиперков, Цветана Божурина, Стефка Мадина, Васил Виднярски, Албертина Рангелова и други големи спортисти и треньори.

„Искам да ви поздравя с празника на българския спорт и с вашите юбилеи. От името на МФВС ви благодаря за всичко, което вие сте направили за българския спорт, за това, че с много лишения постигахте спортните си победи и издигахте българския флаг високо, а нашият химн звучеше в чест на вашите победи, - каза министър Петър Стойчев. - В лицето на г-н Марин Райков искам да благодаря и на нашата държава, която през всички тези години ни подкрепяше нас, спортистите. Благодаря ви, че сте тук и нека ние заедно да направим този ден по-щастлив за нас и да покажем, че в България е имало спорт, ще продължава да има и че ние сме нация, достойна да побеждава.”

Премиерът Марин Райков също поздрави отличените доайени с думите: „Бих искал да се обърна към вас като към хора, които са белязали колективното самочувствие на българския народ, на българската нация със своите успехи. Вие се състезавахте през тези много години с българския флаг, вие носехте гордо и достойно цветовете на българското знаме и аз държа да подчертая, че за всички вас въпросът за националното достойнство, въпросът за начина, по който вие представяхте страната ни, е бил очевидно в основата на мотивацията ви,” заяви министър-председателят.

Марин Райков се обърна със специално послание към заместник-министър Йордан Йовчев, който също през тази година навърши кръгла годишнина.

„Бих искал да подчертая удоволствието, с което съм работил досега през последните два месеца с Йордан Йовчев. С голямо вълнение искам да го поздравя като голям гимнастик и спортист, но за мене и като голям човек, посветил един дълъг професионален живот на спорта,” каза министър-председателят и подари на Йордан Йовчев картина от български автор.

От своя страна легендата Йордан Йовчев изрази своята благодарност към държавата, която го е подкрепяла във времето, към хората, които са му помагали, и към всички спортисти в залата, отдали голяма част от живота си на спорта.

С развълнуван глас легендарният борец Петър Киров каза: „Радвам се, че сме удостоени с тази чест, поклон пред ръководството на министерството и пред вас, колеги.”

Сред наградените от МФВС беше и Надежда Парушева – активен деятел с 52-годишна дейност за развитието на физическата култура и масовия спорт във Варна. Тя обяви, че тази година за пръв път в маратона „Галата – Варна” ще плува министър на спорта.

Изявеният алпиец Борислав Киряков заяви, че прави чест на правителството, че е отделило време и за тях – ветераните в спорта.

Събитието се организира за шеста поредна година от Министерството на физическото възпитание и спорта.