Изключително интересно състезание се проведе този уикенд в баскетболната зала на Националния стадион “Васил Левски”. Става въпрос за голбал. Не особено популярен спорт у нас, но е единственият колективен спорт в България за незрящи.

Откриването на турнира за Kупата на България започна с победа на мъжкия ни национален отбор над друг роден тим. Без да блестят с всичките си звезди, които в този мач бяха оставени на резервната скамейка, националите ни победиха като прекратиха мача с 10 гола разлика.

Вторият двубой противопостави отборите на младежкия национален тим на България и селекцията на Македония. Младежите имаха проблеми в края на първата част, когато след леко отпускане допуснаха няколко нелепи гола. Тогава треньорският щаб на отбора направи няколко смени, с цел най-добрите играчи да си починат и след това да решат отбора, в полза на младите лъвове. Мачът беше прекратен при резултат 18-8 в полза на нашите играчи.

Във втория си мач за деня, отборът на Витоша - Софийски университет надигра драматично тима на Мазадаран от Иран. След като губеха в началото с 3-4 гола Витоша победи категорично съперника си.

Вторият мач на младежкия национален отбор на България беше с тима на Фарс от Иран. Тоз път обаче младежите не успяха да окажат сериозна съпротива и паднаха злощасно с 10 гола разлика.

В последния мач от групата, Витоша срещна тима на Ирис от град Косиерич (Сърбия), като нашите момчета нямаха особени проблеми в срещата и стигнаха до крайния успех.

Най-важният двубой за младежите се оказа битката с тима на Ифаистос от Солун (Гърция). Момчетата бяха много пренавити и с много голямо желание влязоха в мача, защото искаха отново да играят на полуфинал, а защо не този път на финал. Това обаче им изигра лоша шега и загубиха с резултат 12-2 от гърците.

В първия полуфинал се срещнаха отборите на Витоша и Ифаистос, които по принцип са удобен съперник за тима ни, но в този случай българите бяха категорично надиграни, като на почивката гостите от Гърция водеха с 10-3. Така играчите от клуб Витоша стигнаха до борбата за бронзовия медал.

Във Втория ден на турнира младежкият национален отбор се изправи в спор за петото място срещу Ирис Косиерич и в драматичен мач момчетата ни заслужиха въпросната пета позиция.

В спора за бронзовите медали се срещнаха отново отборите на Витоша и Mазадаран от (Иран). Гостите от Иран поведоха в резултата, но след това отличната игра на българите доведе до драматичен обрат и голбалистите на Витоша се окичиха с бронза.

Класацията по места беше следната:

1. Фарс (Иран)

2. Ифаистос (Солун)

3. Витоша - Софийски университет

4. Мазадаран (Иран)

5. Младежки национален отбор на България

6. Ирис Косиерич

7. Национален отбор на Македония

8. Сборен отбор - Пираните

Разпределение по групи от първия ден на турнира:

Група А

Витоша

Мазадаран Иран 

Косиерич

Пираните

Група Б:

Фарс

Младежки национален отбор

Ифаистос

Национален отбор на Македония