Бившата двукратна световна шампионка хо шахмат Катрин Аладжова-Уилс, която ще бъде Гласът на супертурнира „М-тел Мастърс”, разкри пред Гонг, че е предпочела да бъде коментатор на партиите в София, отколкото да се бори за титлата „гросмасйтор”.

Аладжова, която е шампион във възрастите до 15 и до 18 години, живее от 17 години в Австралия. Тя е имала редкия шанс да се докосне до трима пилоти от Формула 1 – Михаел и Ралф Шумахер, и Луис Хамилтън. Катрин обаче е искала да тренира…поло!

„В момента М-тел Мастърс е един от най-силните турнири в света. Горда съм, че съм отново в България, надявам се вече по-често да мога да си идвам,” бяха едни от първите дума на Аладжова. „Догодина може ли ще играя на Олимпиадата по шах в Германия,” разкри още чаровната дама.

„Шахът е спорт, защото изисква много труд, като всеки спорт, изисква упражнения, мислене, затова е спорт. Някои хора си мислят, че когато не използваш мускулите си, това не е спорт, но мозъкът е мускул,” заключи Аладжова.

„За мен Веско Топалов е звезда. Гордея се страхотно с постиженията, които е постигнал. Веско е направил много за шаха, колкото мисля, че никои друг не е направил. Силвио Данаилов е лидерът, а Топалов – таланта и мозъка,” сподели още Кантир Аладжова – Уилс.