Говорителят на 19-тия световен шампион по шахмат Веселин Топалов Живко Гинчев даде интервю за „Гол линия”, в което говори за предстоящия полуфинален двубой за световната титла между българският гросмайстор и американеца Гата Камски.

„Очакваме ФИДЕ да конкретизира нещата и всичко да бъде финализирано. Трудно ми е да коментирам, няма ясна цена, наградният фонд се вдига. В случая не парите са важни, а това че мачът ще се състои тук”, заяви Гинчев.

„Имаше опасност мачът да не се състои. Веско ще има шанс да спечели световната титла за втори път”.

„Русия прави всичко възможно Крамник да играе още 100 години за титлата, така че това за нас е много добра новина. Илюмджинов е претърпял катастрофа в Москва, има леки проблеми, но се надявам това да не се отрази на мача. Дано всичко да е ОК и да подпишем най-после договора”.

„Наистина не е възможно България да приеме офертата на 14-ти и да започне след 5 дни. Иска се рекламна част, къде ще се играе мачът и така нататък. Бих предложил двамата играчи да ползват една стая с тоалетна”, обясни говорителят.

„В момента Веско е в Испания, утре лети за Дрезден, където се включва на Олимпиадата като първа дъска на България. Очаква ни интересна Олимпиада, ще бъде интересно какво ще се случва в Дрезден”.

„Ако Камски се откаже ще играе Широв. Веско се готвеше за началото на този мач, така че се надявам да е добре подготвен за Олимпиадата. До края на декември ще има турнир в Китай”, допълни Гинчев.