В понеделник ще стане ясен съставът на българските обори - мъже и жени за предстоящото Световно първенство по спортна гимнастика, което ще се проведе в Щутгарт/Германия/, заяви президентът на федерацията ни Никола Проданов. Шампионатът стартира на 1 септември.

Миналата година на първенството на планетата в Аархус/Дания/ българските отбори се класираха сред първите 24, което им дава право да участват на това СП, което е и олимпийска квалификация. Нашият тим проведе контролна двустранна среща с Гърция, като успя да запише победа срещу нашите съседи. Отборът ни заминава за Германия на 25 август.

Шансовете на гимнастиците ни за олимпийски квоти са сериозни, каза още президентът на централата ни Никола Проданов пред СИА-ДКС.

Регламентът за олимпийска квота предвижда:

Първите 12 отбра класирали се на СП в Щутгарт получават по 6 олимпийски квоти. Класиралите се от 13-15 място - по две квоти, от 16-18 място- по 1 квота.

Вторият шанс за квоти е класирате сред първите 24 състезатели /мъже и жени/ в многобоя.

Олимпийска квота получават директно световните шампиони от първенството в Щутгарт.

„Реално при жените можем да се класираме между 16-18 място, което означава квота за България. При мъжете шансовете ни са за класиране между 13-18 място, което означава повече олимпийски квоти. Очакваме добро представяне на Йордан Йовчев в многобоя, което също ще му бъде олимпийска виза” - заяви шефът на родната ни федерация Никола Проданов.