Българският отбор има шанс за три квоти на предстоящото световно първенство по художествена гимнастика в гръцкия град Патра от 16-ти до 23-ти септември.

При жените индивидуално за квоти ще се борят Симона Пейчева, Елизабет Паисиева и Стела Султанова. Резерва в отбора е Моника Минчева.

Първите 24 гимнастички от квалификацията се класират за многобоя, а първите 20 в него получават квоти за Пекин'2008. При ансамблите първите 10 от Парта ще играят на олимпийския килим в Китай.

Квотите не са поименни, а квалификацията определя медалистите в отборното класиране. След нея са финалите на отделните уреди, където участват първите осем с най-добри резултати.

Преди световното първенство българският отбор (индивидуално и ансамбъл) ще участва на турнира "Царица Маргарита" във Варна на 8-ми и 9-ти септември, а от 18-ти до 21-ви октомври Стара Загора е домакин на Балканиада за девойки. Във Варна България ще има и четири представителки в състезанието при девойките.

Симона Пейчева и Елизабет Паисиева имат стари травми, но се прави всичко възможно те да са възстановени за Патра. Освен това някои момичета от националния отбор са били с вирусни инфекции.

Стела Султанова и женският ансамбъл на България за жени този уикенд ще участва на турнир от сериите Гран При в Девентър (Холандия). Там възпитаничките на Адриана Дунавска ще покажат за пръв път новото си съчетание с обръчи и бухалки.