Мария Гигова определи като голям успех избирането й за член на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната федерация по гимнастика (ФИГ) по време на Конгреса във Финландия.

„За мен, а и не само за мен, най-вече за България, това е голям престиж. Нашата малка група работеше така, че да успее, затова им благодаря. Трябва да сме щастливи, че отново България има своите представители във ФИГ”, сподели шефът на родната централа по художествена гимнастика.

Мария Гигова сподели, че до последната вечер, преди гласуването, е имала шансове да стане президент на Техническия комитет: „Блоковете, които съществуват във ФИГ от години много трудно могат да позволят на малка страна като нашата да заеме водеща позиция в света. До последната вечер България имаше своя шанс да има президент, защото получавах подкрепа от страни, от които най-малко съм очаквала.”

„Знаеше до последно, че моята кандидатура може да успее, но в последния момент блока на Азия се раздели на две и голяма роля изигра руската страна, която с много силен натиск върху японеца, който водеше политиката на азиатските страни се поддаде, въпреки че преди това казваше, че ще гласува за моята кандидатура”, разказа още как са били разпределени гласовете в последния момент.

Мария Гигова остана на 10 гласа след Мария Шишковска, която получи 36 гласа. На третата позиция остана кандидатурата на Мишел Дънкън от Нова Зеландия.

„За нас беше много важно да успеем да постигнем това. Дай Боже, сега да успеем да развиваме добре нашата гимнастика, много е важно да си оправим нашата къщичка, да бъде спретната и в много добър вид, така че да ни възприемат по най-добрия начин”, добави още Мария Гигова.

По време на конгреса във Финландия през уикенда, Мария Минева бе преизбрана за трети път за член на Техническия комитет по аеробна гимнастика.