Шефът на родната централа по художествена гимнастика Мария Гигова не бе избрана за президент на Техническия комитет (ТК) към Международната федерация по гимнастика (ФИГ) на днешния 77-ми Конгрес в Хелзинки (Финландия). Тя получи 26 гласа с 10 по-малко от новия президент на ТК - Мария Шишовска от Полша.

Другата кандидатка Мишел Дънкън от Нова Зеландия остана трета с 25 гласа.

За четвърти пореден мандат за президент на ФИГ с 60 от общо 90 гласа бе избран Бруно Гранди. Той бе единствен кандидат. Италианецът, който е начело на Международната федерация от 1996-та година насам ще остане на поста до 2012-та година.

За вицепрезиденти бяха преизбрани Слава Корн (Канада), Мишел Леглис (Франция и Коджи Такизава (Япония).

"Щастлива съм и доволна, че получих толкова много гласове. Това е едно признание за мен. В последния момент азиатският блок, който бе обещал да ме подкрепи, казаха, че няма да гласуват за мен. Руският блок също изигра голяма роля. Радвам се, че хората, които гласуваха за мен, го направиха, защото ме познават и знаят качествата ми", заяви пред БТА Мария Гигова.

Тя допълни, че в предстоящия избор за член на Техническия комитет ще и бъде много по-трудно: „Там шанса ми е по-малък, защото има общо 16 души. Очаквам от Нова Зеландия да ме подкрепят.”