Голяма част от българския национален отбор по сумо разтресе морската столица тази вечер. Пет момичета и четири момчета участваха в демонстрация преди СУМО ГРАНД ПРИ ВАРНА на входа на Морската градина. Най-добрите ни млади гиганти запознаха насъбралите се варненци и чужденци с малка част от шоуто, което предстои утре в Двореца на културата и спорта от 18 часа. Двамата европейски шампиони от Лозана`09 Анна Методиева и Мартин Борисов поведоха съотборниците си в демонстрациите по загряване, основни похвати, схватки и други елементи от древния спорт.

Изп.директор на БФСумо Петър Стоянов по обед пък обяви и размера на наградния фонд на международния турнир утре – 5000 долара. Вожда също така сподели амбицията, България да вземе домакинството на Световното първенство през 2011 година, след като спечели вече битката за Европейското догодина.

Един от официалните гости – президента на Европейската сумо федерация Сергей Коробко похвали Варна за организацията до момента и не скри, че страната ни има шанс да се бори и за домакинство на едни от най-класните турнири-демонстрации като тези в Лос Анжелис и Берси.

От днес по обед кипи трескава подготовка в зала „Конгресна” – строи се специалното дохио, изграждат се видеостени и конструкции с прожектори за шоуто при вход свободен утре. СУМО ГРАНД ПРИ ВАРНА ще съчетае в себе си не само шоу с битките на тежките атлети, но още по случай Дните на японската култура в Морската столица от рано за публиката ще има специалисти по калиграфия, ще се прожектират японски филми и наживо демонстрации на кендо, джудо и карате.

Шоуто със сигурност ще е добро, като в него освен манекенки, участие ще вземе Военен духов оркестър.

СУМО ГРАНД ПРИ ВАРНА ще бъде в четири категории – жени до и над 80 кг., мъже - до и над 115 кг. България ще бъде представена от: Анна Методиева, Мария Георгиева, Елена Григорова, Марине Никогасян, Надя Жейнова, Галина Иванова, Мартин Борисов, Валентин Колев, Мирослав Герджиков Живко Кунгалов, Михаил Илиев, Иван Качаков, Димитър Димитров, Тодор Джуров, Христо Христов и Петър Стоянов.

Сред най-класните международни участници, вече пристигнали във Варна, впечатление с изглед прави 160-килограмовата мощна украинка Олга Давидко, която е световна шампионка за 2008 г. и два пъти №1 на Стария континент. Край Черно море вече са руснакът Алан Бибилов (4-кратен европейски шампион и 3-кратен сребърен медалист от Световни първенства, а №1 на планетата отборно), Константин Ермянов от Украйна – европейски шампион за 2008 година, многократен медалист пред последните 5 години на до 115кг., руснакът Артур Багаев (два пъти световен шампион отборно и два пъти първи на европейско първенство) и 140-килограмовият Яцек Ярач от Полша – медалист от Европейски и Световни първенство в последните 10 години, 2-ри на ЕП и 3-ти на Мундиала миналата година.