Олимпийската шампионка Ваня Гешева взе отношение по развихрилия се пореден скандал в българския кану-каяк. С декларация днес 50 треньори, шефове на 12 клуба и състезатели поискаха отвод на Гешева от Европейската асоциация и я обвиниха, че заради нейната жалба, още липсва регистрация на новото ръководство на централата ни.

„Молбата от мен е подадена за неспазване на процедурата, нищо повече. Те просто трябваше да докажат, че всичко е наред. И в крайна сметка от какво се страхуват? Съдът е органът, който трябва да се произнесе. Ако съдът прецени, че нямам основание за подаване на такава молба, какъв е проблемът да ги впишат. В крайна сметка нека да изчакаме съда. Той ще каже дали моята молба е основателна или не. Всеки е свободен да изразява мнение и да има позиция. Но, ако съдът прецени, че това, което съм написала е неоснователно какъв е проблемът. Просто и аз не мога да разбера вече. В крайна сметка аз не мога да повлияя на решението на съда. Да, имах съмнения и всички тези съмнения съм ги описала в молбата си. Това, че съм пуснала молба не значи, че съдът заради мен до сега не е дал съдебна регистрация на новото ръководство. Съдът реално не се е произнесъл още. Не мога да разбера в какво ме обвиняват – за това, че изразявам мнението си и имам гражданска позиция. За това ли? Аз мисля, че всеки българин и специално аз като спортист и личност би трябвало да го направя. Ако имам мнение, имам позиция. Независимо какво е моето мнение”, коментира пред Гонг Ваня Гешева.

„И аз това се питам – какво се случва в кану-каяка в България, след като прочетох и тази декларация и всичко, което се случва и аз това се питам. Защото това за мен са изключително неоснователни обвинения и повече отива към лична разправа, и лични нападки и обиди, отколкото към нещо по-сериозно. Защото, ако всеки е прав в това, което прави, не мисля, че би трябвало да се страхува от нещо. Наистина не одобрявам начина, по който беше избрано новото ръководство, защото за мени имаше някои сериозни нарушения. Мен това ме обижда и аз абсолютно не искам да влизам нито в разговори, нито за изясняването на каквото и да е. В крайна сметка това е била моята лична позиция и аз съм я изразила. От тук нататък, аз повече нищо от това не мога да кажа. Нееднократно съм заявила, че нямам никакви амбиции и не желая да участвам в никакво ръководство на каквато и да е федерация по кану-каяк. Защото всичко това, което се случва безкрайно много ме обижда. До това ме докараха, защото аз изразих честно и откровено моята позиция и всъщност стовариха някаква вина, каквато едва ли само аз имам за гибелта на българския спорт за краха на кану-каяка. Някакси е несериозно да се твърди, че за всичко това има аз вина”, заяви още Гешева.