Плувецът Цанко Цанков, който на 17 юли постави рекорд по преплуване на Бургаския залив и дистанцията от нос Емине до Маслен нос коментира успеха си веднага след стъпването на твърда земя и секунди след като спря хронометрите на 14 часа, 24 минути и 34 секунди.

Точно за толкова той измина разстоянието от 46 километра и 620 метра по официалните данни от контролния кораб, който го следваше през цялото време на дългото и изтощително плуване. Цанко беше посрещнат в Приморско от десетки зрители, сред които роднини, приятели и привърженици на маратонското плуване.

"Успях да го направя и това е най-важното сега. Беше ми много трудно, но знаех, че мога да се справя, като дори за миг не ми мина през главата да се откажа. Имаше големи вълни и на всичкото отгоре малко преди края два делфина ме изплашиха като минаха на сантиметри под мен."

"Исках това постижение да бъде на българин и точно на бургазлия като мен. Вече е приятно, когато всичко свърши, но трябва да ви кажа, че имах проблеми след 20-ия километър. Тялото и най-вече дясната страна започнаха да се схващат и наруших техниката на плуването."

"Екипът ми на лодката направи всичко възможно,  без да се качвам,  да ми дадат аспирин и витамини, за да продължа. Изядох и един банан, както и протеиново блокче. Когато започнах да виждам очертанията на Маслен нос, си казах, че трябва да бъда силен и смел до края."

"Има моменти, които трудно се описват, но съм повече от щастлив. Да ви призная, след толкова плуване не искам и да влизам вече във водата, но няма как. Със сигурност няма да ходя на плаж дълго време. Стига ми толкова в морето (смее се)."

"Дали ще опитам нов рекорд на същата дистанция засега не зная, целта ми е първо да си  почина, а след това ще мисля за нови предизвикателства. Още веднъж искам да благодаря на целия си екип, който изкара всичкото време на двете лодки, на кмета на Бургас Димитър Николов и на всички, които ми помогнаха да направя това историческо събитие", сподели 31-годишният Цанков веднага след излизането си от водата.

Самото плуване започна в 6:20 часа сутринта от нос Емине и завърши на малкия плаж на Маслен Нос в 20:44 часа. Постижението на състезателя беше официално регистрирано от лицензирания международен съдия по маратонско плуване Вили Цанков, който през цялото време беше на лодката и следеше събитията във водата.