Националният отбор на Германия се отказва от участие на европейското първенство по пистово колоездене в Минск през юни, съобщиха от Германската колоездачна федерация.

Германците се обърнаха и към Европейския колоездачен съюз за намиране на "алтернативно решение" заради утежнената политическа ситуация в Беларус през последната година.

В неделя граждански полет от гръцката столица Атина за литовската Вилнюс бе приземен аварийно в Минск, след като на борда му бе опозиционен на беларуската власт журналист, който бе арестуван.

"Германската колоездачна федерация, след инцидента през уикенда, се свърза с Европейския колоездачен съюз и обясни, че при настоящите обстоятелства участието на националния отбор на Германия на европейското първенство на писта в Минск, Беларус от 23 до 27 юни е невъзможно и настояваме за алтернативно решение", се казва в изявлението на федерацията.

Очаква се решение по казуса с домакинството на столицата на Беларус да бъде взето на среща на борда на директорите на Европейския колоездачен съюз в четвъртък в Лозана.

По-рано заради напрежението и тежката политическа обстановка след президентските избори в Беларус през миналата година Минск загуби правото да приеме световното първенство по хокей на лед, на което трябваше да е съдомакин заедно с Латвия.