Германецът Джон Дегенколб спечели със спринт петия етап от  колоездачната обиколка на Испания. Това обаче не попречи на австралиеца Майкъл Матюс да запази червената фланелка на лидер в главното индивидуално  класиране.

Това е втора етапна победа за Дегенколб, който вчера спечели и четвъртия етап.  Днес при доста горещо време, но и с вятър, германецът бе най-бърз при спринта на финала в Ронда и  изпревари французина Насер Буани и холандеца Морено Хофланд.

Дегенколб измина 180-километровото разстояние от Приего де Кордоба до Ронда за 4 часа, 4 минути и 21 секунди. Преследвачите му завършиха със същото време след силни финални метри.

След петия етап начело в главното индивидуално класиране е  Майкъл Матюс (Австралия) с време 17 часа, 35 минути и 5 секунди, следван от Наиро Кинтана (Колумбия) - на 13 секунди, Алехандро  Валверде (Испания) - на 20 секунди, Ригоберто Уран (Колумбия) -  на 24 секунди, и др.

Утре е шестият етап, който е планински в  Андалусия - 167,1 километра от Беналмадена до Кумбрес Вердес, а  финалното изкачване не е дълго, но дневните температури рядко минават 13 градуса.