Британецът Герант Томас поведе в генералното класиране на 105-ото издание на Колоездачната обиколка на Франция. Състезателят на "Скай" записа първата си победа в общ старт от Тур дьо Франс, след като финишира първи в днешния 11-и етап - 108,5 километра от Албервил до Ла Росиер Еспасе Сан Бернардо.

Томас пресече финалната линия след 3 часа, 29 минути и 26 секунди, като си осигури победата на последната височина, когато направи много мощна самостоятелна атака. Триста метра преди финала той задмина и лидера Микел Ниеве (Испания), който бе изцеден до краен предел и в крайна сметка завърши пети. Втори и трети финалната линия преминаха холандецът Том Дюмулен и четирикратният победител Крис Фрум (Великобритания), които бяха с 20 секунди по-бавни от Томас.

Досегашният лидер в Обиколката - белгиецът Грег ван Авермет, изостана страшно много от фаворитите още на втората височина за деня, в който колоездачите започнаха с две изкачвания от висша категория, последва едно от втора и накрая едно от първа към Ла Росиер. Ван Авермет финишира 71-ви на 22 минути и 23 секунди зад Томас и падна до 27-мо място в общото подреждане. В генералното класиране след 11-ия етап водачът Томас е с общо време 44 часа, 6 минути и 16 секунди.

Втори вече е Фрум на 1 минута и 25 секунди, а трети е Дюмулен на 1 минута и 44 секунди. Италианецът Винченцо Нибали е четвърти на 2:14 минути, пети е словенецът Примож Роглич 2:23 минути, а шести е холандецът Стивъм Крайсвайк на 2:40 минути. В класиранията за останалите фланелки Жулиен Алафилип ще продължи да носи бялата на червени точки за "най-добър катерач" и в утрешния дванадесети етап, словакът Петър Саган ще бъде със зелената за "най-добър спринтьор", докато французинът Пиер-Роже Латур ще носи бялата за "най-добър млад състезател". При отборите първи е "Мовистар". В четвъртък на колоездачите им предстои много тежък етап - 175,5 километра от Бург Сен Морис до Алп Д'Юез, в който ще бъдат преминати три височини от висша категория и една от втора.