Приоритетни за държавата през 2014 година в областта на елитния спорт ще бъдат 21 федерации, които са предложени от Българския олимпийски комитет.

Останалите 16 олимпийски спорта са следващата група, като между двете групи ще има дифузна граница, съобщи министър Мариана Георгиева на специална пресконференция за отчитане на дейността на Министерството на младежта и спорта от юли до декември 2013 година.

По Програмата за неолимпийски спортове през 2014-а ще се финансират около 26 федерации. Годишните договори със спортните федерации за финансиране през 2014 г. ще бъдат подписани до края на 2013 г., каза министър Георгиева. Тя очаква с около 5 до 10% от федерациите това да се случи най-късно до 20 януари 2014 г.

"Ние се грижим, коректното партньорство с федерациите да бъде в плана на взаимното зачитане и конструктивизма. Моята политика, политиката на екипа на Министерството на младежта и спорта като цяло, това, което е лого и философия на кабинета "Орешарски", е реална политика с прозрачност, принципност, последователност, с европейски стандарти. Излишно е да казвам, че всичко значи законосъобразност," подчерта в експозето си проф. Георгиева.

Проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта е одобрен с пълна подкрепа от всички специализирани парламентарни комисии, предстои разглеждането му на първо четене в Пленарната зала, съобщи още министър Георгиева. Основното в тези изменения е да се "отпуши" политиката за масовия спорт като естествена взаимовръзка с елитния спорт. Ще се даде възможност за финансиране от държавата на реконструкцията, модернизацията и изграждането на спортни съоръжения, които са общинска собственост.

Всеки общински център ще има мултифункционален спортен център с покрит плувен басейн. Целта е през 2014 година в 1/3 от 264-те общини в страната тези спортни центрове да бъдат изградени.

"Съвременната политика означава взаимодействие между държавата и общините, между изпълнителната и местната власт и в частност да можем да финансираме спортните съоръжения при обогатяване и изграждане на една модерна и подходяща инфраструктура като база за развитието както на масовия, така и на елитния спорт. Това е новост и европейски стандарт в политиката на кабинета «Орешарски» по отношение на спорта. На тази основа 2014-а ще бъде годината, благоприятстваща масовия спорт, защото не можем самоцелно да се прицелваме само в елитния спорт", подчерта спортният министър.

Проф. Георгиева каза още, че освен Програма за олимпийска подготовка и Програма за неолимпийска подготовка, които са съпътстващите Наредба Н-1 документи, ще има и Програма за финансиране на домакинствата, което министърът определи като друг акцент в съвременните стандарти в политиката на спорта. Така ще се финансират домакинства, които носят имидж на България и икономически ефект за страната ни. Домакинствата ще бъдат съотнесени към международния календар на съответния спорт и квалификациите.

Ще съществува и топлиста за финансови параметри на състезатели и съответно техните треньори. Новият проект на Програмата за олимпийска подготовка съдържа формуляр, който се попълва от състезателя. Той е взет от Програмата "Олимпийска солидарност" на МОК. Ще бъдат финансирани директно и спортни клубове.

"ММС няма да бяга от отговорност и ще поеме басейна "Спартак". В рамките на законосъобразността той ще бъде предоставен на всички клубове с емблемата "Левски". Работим за безвъзмездно предоставяне на Юнашкия салон във Варна на Община Варна – за гражданите на морската столица и за масовия спорт," изтъкна министърът.

Слез влизане в зила на Закона за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта стадион "Българска армия" ще бъде предоставен на ЦСКА, стана ясно още на пресконференцията.

Във връзка със спортните обекти "Къро" и "Червено знаме" министърът каза, че е необходимо технологично време, за да престанат да бъдат тези обекти болка на клубовете и федерациите, а през 2014 година да бъдат съвсем различни.

Министър Георгиева съобщи, че от септември малката зала на "Арена Армеец" изцяло и непрекъснато е достъпна за масов спорт. Осветлението на залата е ремонтирано.

Всички имоти на НСБ и на ММС, които не функционират за спорта – масов или елитен, ще бъдат предоставени за приватизация. По думите на министър Георгиева, с получените средства ще се градят функционални и достъпни спортни обекти.

По повод обществените поръчки за ремонта на спортните училища в Плевен и Пловдив министър Георгиева категорично заяви, че законът ще бъде спазен.

При срещите си с министъра на спорта и отдиха на ЮАР Факиле Мбалула и с френския си колега Валери Фурнейрон по време на конференцията на Световната антидопингова агенция /WADA/ в ЮАР министър Георгиева е получила тяхното уверение, че ще подкрепят България в процедурата по лицензиране на нашата Антидопингова лаборатория. "До 15 – 20 януари 2014 г. всичко, което е необходимо да се направи на национално ниво за получаването на лицензията, ще бъде свършено," увери проф. Георгиева.