Президентът на България Георги Първанов заяви пред Гонг, че още в началото на 2008 година ще инициира среща, на която ще бъде обсъден наболелият въпрос за строеж на многофинкционална зала в София.

В разговора, иницииран от държавния глава, участие ще вземат премиерът Сергей Станишев, ръководството на ДАМС, кметът на София Бойко Борисов и фирми, които имат отношение към строителството. Георги Първанов заяви, че се надява на срещата да бъдат взети решения, благодарение на които столицата ще се сдобие с модерно спортно съоръжение.

„Има няколко работни варианта. Аз се надявам да се разберем. Надявам се да започнем строителството още в началото на 2008 година”, каза Георги Първанов.

На въпрос, защо българските депутати са освободени от физическо и защо не помагат на българския спорт, президентът отговори: „Има и спортни натури, но няма навик, вече е загубен навикът. Не е задължително да ги накараме да спортуват, но по-важното е да помагат. Надявам се поне да успея да ги мотивирам за законодателството и нормативната база, както и за този плесенясал проблем със спортната база. Аз имах удоволствието да видя спортни съоръжения по света и може би ние сме най-зле. Имаме невероятни треньори и спортисти, както и страхотен потенциал.”

„Аз също съм опитвал да помагам на много училища. Държавната политика присъства много по-мощно напоследък. Това, което трябва да се направи е много по-мащабно. Вижте една съседна Гърция и си правете изводите. Където има воля и управленско мнение стават нещата”, добави Георги Първанов.

„Имаме великолепни майстори в почти всички спортове, но духът не е маловажен. В историята има и контузени състезатели, които са стигали до върха. Вземете например представянето на нашите волейболисти. Стана въпрос и за бокса, и за художествената гимнастика. Ще ми се и леката атлетика да вдигнем на крака”, добави държавният глава.

Колкото до евентуалната титла, която ЦСКА почти сигурно ще спечели, Георги Първанов, който не крие фенските си пристрастия, заяви: „Това не ме радва особено, защото конкуренцията в българския футбол е много слаба. Аз искам да видя отбор, който да успява в Шампионската лига. Нека това да стане, другото е провинциализъм.”

„Пожелавам спортен дух на хората и много щастливи мигове пред екрана или на стадионите”, завърши Георги Първанов.