Българинът Калоян Махлянов - Котоошу завърши с победа Големия новогодишен турнир по сумо в Токио. В среща от последния 15-ия кръг одзеки Котоошу победи одзеки

Кайо, прилагайки най-използваната техника - "йорикири". Така Махлянов приключи с положителен актив - 10 успеха и 5 загуби.

Срещата на Махлянов наблюдава и президентът на България Георги Първанов, който е на посещение в Япония, информира Българската телеграфна агенция.

В последния кръг в срещата между двамата велики шампиони Хакухо победи Асашорю. Така и двамата завършиха с актив от 14 победи и 1 загуба. Затова се наложи за излъчване на шампиона да имат т.нар. "шампионски плейоф". В него Асашорю победи Хакухо като приложи техниката "йорикири".

"Във втория двубой с Хакухо се чувствах по-спокоен след загубата в първата ни среща. Останах съсредоточен и смятам, че "стария" Асашорю се завръща", каза великият шампион след награждаването.

Така йокодзуна Асашорю, който пропусна предишните три турнира заради контузия на лакътя, спечели 23-та си Купа на Императора в своята кариера.

Хакухо пък не успя да спечели своя четвърти пореден трофей в професионалното сумо.