Президентът на Република България Георги Първанов, Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков заедно с двамата му заместници и босът на Европейската федерация по сумо Сергей Коробко са потвърдили присъствието си като официални гости на международния турнир СУМО ГРАНД ПРИ ВАРНА. Шест държави вече са заявили участието си – Украйна, Русия, Монголия, Холандия, Полша и Сърбия, а всеки ден пристигат нови заявки.

„На 25 септември турнирът се осъществява с помощта на Община Варна и ще има награден фонд, за който ще се борят най-големите звезди като Роберт Пачков и Ясек Ярач от Полша, монголецът Уламбайар Биамбайар – Биамба и други. Идеята ми е да направим турнир, подобен на демонстрациите в Берси и близък до японските турнири. СУМО ГРАНД ПРИ ВАРНА ще бъде и като репетиция за нас за организирането на Евро`2010 във Варна. Това, че Европейската федерация ни гласува доверие и ни даде домакинството, е потвърждение на факта, че българското сумо е водеща сила”, каза Петър Стоянов.

Вожда коментира и бъдещите промени в Българската федерация по сумо. На Общото събрание на 5 ноември, ако той бъде избран за президент, може да спре със спортната си кариера. „Структурни промени все още няма. Те ще бъдат направени на 5 ноември на Общото събрание на централата. До тогава аз съм временно изпълняващ дейността на изп.директор след избор от Управителния съвет и оттеглянето на Лиляна Кънева. В момента се обмислят промените, които ще бъдат направени и бъдещата стратегия, както с Лиляна Кънева, така и с президента Николай Димитров. Една от идеите е да се сформира треньорски съвет с 6-7 наставници. Ако на 5 ноември Общото събрание и клубовете решат да ме подкрепят, аз ще поема федерацията. Моята идея е да продължа да се състезавам, но ако клубовете решат друго – ще сляза от дохиото и да поема федерацията. Лили Кънева запазва международната си дейност и позиции в световната и европейска сумо федерация”.

Утре временният изп.директор на БФСумо, капитан, менажер и треньор на националния ни отбор Петър Стоянов заминава за Япония. В Токио той ще се включи към лагера на двамата ни гиганти Михаил Илиев и Иван Качаков. Към младите сумисти вече има интерес от професионални школи. „Отзивите са изключително добри за Мишо и Иван. През първите 10 дни от лагера им в школата на Токийския университет двамата дават всичко от себе си. Аз като отида там три професионални школи ще ги гледат. Ако бъдат харесани, ще уговаряме срокове кога да заминат и да се готвят професионално” довърши Стоянов.