Президентът Георги Първанов връчи орден “Стара планина” първа степен на олимпийския, световен и европейски шампион по борба Георги Мърков за изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта.

Георги Мърков е роден на 5 април 1946 г. в с. Горно Вършило, област Пазарджик. От 1960 г. тренира борба и прави забележителна спортна кариера. Печели бронзов медал на Световното първенство в Едмънтън, Канада, през 1970 г. Световен шампион е от първенството в София през 1971 г., олимпийски шампион - от Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г., европейски - през 1972 г. в Катовице.

След приключване на състезателната си кариера Георги Мърков предава богатия си опит и знания като треньор в отбора на Левски Спартак, а по-късно и като старши треньор на националния отбор по класическа борба на България.

По време на Европейското първенство през 1984г. в Ионкьопинг, Швеция Георги Мърков обезврежда терорист, проникнал с оръжие в залата по време на състезанията, за което е удостоен с редица международни и национални отличия.

Георги Мърков е работил като преподавател в педагогическия университет „Паисий Хилендарски” в Пловдив. Автор е на методическото ръководство за студенти по класическа и свободна борба „Основи на спортната борба”. Номиниран е с почетно звание „Доктор хонорис кауза” на ВТУ „Тодор Каблешков”. В момента е председател на Управителния съвет на Българския спортен тотализатор.