Наказаните за две години топ-атлетки Ваня Стамболова и Венелина Венева са на кръстопът в живота, споделя пред Гонг треньорът им Георги Димитров.

Според него Ваня може да реши да работи отново като сервитьорка, но този път в чужбина. При Венелина ситуацията също е тежка, защото тя има голяма дъщеря и ще трябва да търси начини за доходи в семейството си. 

„Аз няма да ги изоставя. Ще им помагам, защото, ако се върнат отново след наказанието, ще са готови за световни рекорди. Трябва обаче да чуя становището на федерацията и ДАМС”, казва треньорът.

Според Димитров и двете атлетки са силно огорчени, защото са таяли някаква макар и минимална надежда да бъдат оправдани.

„Федерацията загуби делото. То бе политически предрешено още преди една година. Не се страхувам. Искам Ваня и Венелина да се състезават отново. Уникалното при Ваня е не талантът, а характерът и упоритостта й. Тя може да се състезава още 15 години, а Венелина да остане до следващата олимпиада в Лондон”, смята скандалният спец.

Според Димитров сегашните ни национали са длъжни според изразходвания бюджет да вземат 4-5 медала от Пекин.

„Мислите ли, че това ще се случи?! Ваня и Венелина бяха сигурни медалистки и за Световното в Япония. Изхвърлиха ни от голямата игра, за да не объркваме сметките.”-разсъждава още Георги Димитров.

Каква обаче ще е съдбата на двете български лекоатлетки? С тях доскоро управляващите родния спорт се снимаха след спечелените медали от европейски и световни, а сега мълчат или осъждат деянията на треньора. Същият този, който изгради състезателка, чийто световен рекорд още е непокътнат. 20 години вече постижението на Йорданка Донкова е непреодолимо. Медалът има две страни, но пред фактите се налага да мълчим..

Колкото и скандален, този човек е сложил отпечатък в световната история на леката атлетика.