Треньорът Георги Димитров сподели за пореден път, че двете му състезателки Ваня Стамболова и Венелина Венева са забравени от родната федерация.

„Проблемът с парите води до други промени в подготовката и т.н. В Каламата стана хубаво състезание. Първият старт им наложи психологически проблеми, не се реализираха. Ваня показа, че има потенциал. Въпросът е, че никой от България не поставя проблемите на нужното международно ниво. Не сме се опасявали от допинг контрола, но е много неприятно. Както в затвора се прави проверка, така и нас ни проверяват. Ние сме в още по-тежко положение от хора наказани и съдени. Това са допълнителни перипетии. Смятам, че атлетиката не получава нужното признание у нас”, коментира личният треньор на лекоатлетките, които се завърнаха на пистата в края на май.

Георги Димитров постави на дневен ред отношенията си с ръководството на българската централа, като наблегна на изказване на вицепрезидента Асен Христов, че той е персона нон грата и нямало да бъде допуснат до европейски и световни първенства.

„Добри Карамаринов отрече, че има нещо с изявлението на Асен Христов. Ама лично мнение на вицепрезидента на федерацията е мнение на федерацията. Най-лесно е да кажат, че говорим само за пари. Подготовката трета година струва много – за лагери, лечение, екипировка, косвени разходи. Изчислих, че съм дал над 4 хиляди лева, за да пращам факсове на ИААФ. За три години около 4 хиляди лева. Общо съм дал над 200 хиляди лева”, заяви Димитров.

Треньорът разкри, че заради неплатен лагер на Белмекен той и двете лекоатлетки могат да се простят с паспортите си.

„Март месец бяхме на Белмекен, това е национална спортна база. Януари не е стъпил един човек, февруари – един човек, а март само моята група. Всички свалят цените, а нашите великани вдигнаха цените на Белмекен. Мениджърът ходи и преговаря, но тези цени не са за никой. Цените са близо 50 лева на ден, а ако си от клуб е още по-страшно. Есенно време тренираме навън, а те се гаврят. Изчислих колко милиона са смъкнали от българските спортисти. Храната платих, а за хотела не платих. Не намерих пари, защото Весела Лечева ми беше обещала 30 хиляди лева. От 12 години нямам трудов стаж. Ето такова е отношението. До днешна дата никой не се нае да им плати хотела на тези състезателки. В момента дори се придвижва съдебно решение да им се вземат паспортите, защото не са си платили хотела. Ето това е отношението на федерацията, на ДАМС, на Олимпийския комитет”, допълни Георги Димитров.

Венелина Венева и Ваня Стамболова ще стартират на Световното военно първенство по лека атлетика от 9-ти до 11-ти юни в София, на държавното първенство, а след това на международния турнир „Павел Павлов” в края на месеца.