Българска федерация гребане награди най-успешно представилите се състезатели през годината. При мъжете това е Георги Божилов, а при жените - Луиза-Мария Русинова.

Божилов спечели бронзов медал на скиф при мъжете на Европейското първенство по гребане в италианския град Варезе, а Луиза-Мария Русинова остана шеста на скиф при жените.

„Най-важното за тази година е, че България класира лодки във финалите на европейското първенство и взе медал при мъжете. Това показва, че ще имаме състезатели за в бъдеще. Надявам се да имаме повече лодки, не само две, през следващата година. При мъжете и при жените е много трудно и затова не трябва да бъдем критични. За да стане един състезател на високо ниво трябва да мине дълъг процес, в който значение има времето, хората и други”, коментира старши треньорът на националния ни тим по гребане Румяна Нейкова. Според олимпийската ни шампионка цел номер 1 за 2013-та година е европейското първенство, а световният шампион ще бъде само за трупане на опит.

Президентът на федерацията ни по гребане Васил Радев заяви, че като цяло годината е успешна, въпреки че е имало и трудности. „Съжаляваме единствено, че не успяхме да класираме лодка на олимпийските игри. Състезателите ни са млади, липсва им опит и това ни попречи. Аз вярвам в спортистите и знам, че имат големи възможности. Те ще ги покажат на следващите две олимпиади”, каза Радев. Той добави, че като федерация им предстои да подобрят качеството на базите си за подготовка. Предстои ремонт на Панчарево и на базата в Ковачевци.

„За Панчарево се изискват много средства. Инвестицията е сериозна, защото се изисква не само почистване на наноса, но и нова инфраструктура. Имаме подкрепата на Министерството на спорта, че в близко бъдеще и тази база ще бъде направена. В момента тече процедура по набиране на средства. Относно Ковачевци там до 10-20 дни ще започнат ремонтните дейности и до 2-3 месеца би трябвало да бъде готова. Там средствата, които трябва да се влошат са по-малко. Трябва да се направи само пристан, 7-8 бунгала и фитнес. Надяваме се през пролетта състезателите да се подготвят там”, добави Васил Радев.