Генералните директори за спорта в Европейския съюз посетиха Националния стадион „Васил Левски“. Там делегацията разгледа Музея на спорта, където главният уредник Катя Иванова запозна гостите с изложените експонати и с най-големите успехи в историята на българския спорт.

След беседата директорите разгледаха съблекалните, трибуните и терена на Националния стадион, където си направиха снимки и научиха подробности за най-интересните събития, които съоръжението е приемало през годините. Те посетиха и катедралния храм-паметник „Св. Александър Невски“, като продължиха с пешеходна разходка, на която представители на Министерството на младежта и спорта и екскурзовод им показаха емблематични сгради в центъра на София.

Гостите са у нас за последните две събития в сферата на спорта в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Днес и утре е срещата на Генералните директори за спорта в ЕС, а на 12 и 13 юни е конференцията „Спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации“.

Сред основните цели на срещата на директорите на ЕС по въпросите на спорта е да покаже колко е важно да бъде приета конвенцията „Маколин“, която се отнася за манипулиране на спортни състезания. Ще бъде обсъден и въпросът за избора на представители на ЕС в Управителния съвет и Изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция. 

Основна цел на конференцията „Спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации“ е да се обсъдят гледни точки и обменят мнения за това как, от една страна, традиционните спортове и игри могат да бъдат използвани за по-добра физическа активност на населението, и от друга, иновациите в спорта могат да допринесат за постигането на тези цели.