Генералният секретар на Българската федерация по борба Валентин Савов заяви, че състезателите вече се адаптират към новите правила.

В понеделник класиците ще започнат лагер на Белмекен до 6 юли. След това им предстои турнир в Румъния, после лагерната подготовка ще продължи. Предвидено е участие в още един турнир, в Полша, след което на националите им остават още 2 лагера до Световното първенство. На високопланинската база на Белмекен ще тренират и националите по свободна борба, а жените и девойките са в Самоков.

„Състезателите вече се адаптират към новите правила в борбата, приети на конгреса на Международната федерация в Москва на 18 май. Това налага повече силови тренировки и по-големи натоварвания за обща физическа подготовка“, коментира Савов.

„Новите правила (най-важното е 2 части по 3 минути и сбор от точките за класирането) са изцяло в интерес на каузата за запазването на борбата в олимпийското семейство“, добави генералният секретар.

„Схватките са много по-зрелищни и ще привличат повече публика. След заседанието на МОК в края на май в Санкт Петербург борбата остана да се конкурира с бейзбол  и скуош за олимпийската програма през 2020 г, след като от битката отпаднаха още 4 спорта. На конгреса на МОК през есента ще се гласува само за един вид спорт. Шансът на борбата вече е много по-голям“, каза още Валентин Савов.