Етиопецът Хайле Гебрселасие спечели маратона на Дубай с второ най-добро време в историята от 2:04.53 часа.

Гебрселасие се бореше за премия от 1 милион долара, ако успее да подобри собствения си рекорд в дисциплината, но завърши на 27 секунди от върховото си постижение в маратона от Берлин на 30 септември миналата година.

Надпреварата се проведе в перфектни условия, а 34-годишният етиопец бягаше под норматива на световния рекорд до 35-ия километър. След състезанието етиопецът се оплака, че пеймейкърите в началото на надпреварата са наложили прекалено бързо темпо и силите му в края не са достигнали.

"Трябваше да бяха внимателен в последните километри. Съжалявам, че не успях. Не е лесно да се подобри световен рекорд, както много хора си мислят", коментира Гебрселасие, който все пак взе 250 хиляди от рекордния награден фонд от 1 милион долара.

На второ място се нареди Исак Мачария (Кения) с време 2:07.17 часа, а трети остана друг кениец Сами Корир, който преодоля дистанцията от 42,195 километра за 2:08.01 часа. При етиопките окупираха призовите места. Първа за 2:22.42 часа разстоянието пробяга Бархане Адере. На второ място остана Езун Унефх с време 2:23.09 часа, а трета след още 14 секунди финишира Тафа Аскале.