Гари Каспаров поведе с 2:0 срещу Анатолий Карпов след изиграването на първите две партии в шахматния мач-повторение на сблъсъка между великите гросмайстори от 1984-а година, когато те решаваха световната титла. И двете партии бяха от по 25 минути, като състезателите получаваха по 5 секунди за всеки ход.

В първата партия, в която Карпов игра с белите фигури, Каспаров даде инициативата на своя съперник, който беше по-агресивен в началото. Но след това с няколко изненадващи хода Каспаров принуди противника си да мисли повече върху ходовете, което изчерпа времето му. В крайна сметка Анатолий Карпов просрочи времето и така загуби партията.

Във втората Каспаров игра с белите фигури и в течението на цялата партия имаше тотално превъзходство. Макар че формално и тази партия Карпов загуби заради просрочване на времето, то разгромът му така или иначе беше неизбежен. След края на мачовете Гари Климович се съгласи с мнението, че резултатът 2:0 му дава добро предимство, но Карпов е истински боец и скоро всичко може да се промени.