Бившият световен шампион по шах Гари Каспаров, който е опонент на руския президент Владимир Путин, заяви, че е започнал процедура по придобиване на латвийско гражданско, така че Кремъл да не може да възпрепятства пътуванията му в чужбина.

"Преди един месец обявих намерението си да се кандидатирам за президент на Международната федерация по шахмат", чийто настоящ президент Кирсан Илюмжинов е подкрепян от руските власти, съобщи Каспаров на официалния си сайт.

"Кампанията... изисква постоянни пътувания по света... и в следващите няколко оставащи месеца преди изборите ще трябва да посетя повече от 50 държави", допълни Каспаров, който в момента живее в чужбина, тъй като се опасява, че може да бъде съден в Русия.

"Предвид факта, че моят основен опонент е Кирсан Илюмжинов, който се радва на подкрепата от руските власти, не мога да оставя свободата си на движение в ръцете на министерството на външните работи на Путин", заяви Каспаров. "Това е основната причина, поради която искам да получа двойно гражданство", каза още той и подчерта, че няма да се откаже от руското си гражданство.

Каспаров заяви още, че изпитва особена обич към Латвия, защото бившата му съпруга е латвийска гражданка и синът му има местожителство в страната. "За мен също така е много важно съвременна Латвия да бъде демократична държава, която е част от европейското семейство", допълни той, подчертавайки надеждата си, Русия също да може в близко бъдеще да стане част от това семейство./БГНЕС