Българи се включват в уникално галактическо предизвикателство – да изминат заедно с велосипеди разстоянието от Земята до Луната. Километрите, изминати от всеки, сe сумират, за да се достигне до точната дистанция от 384 400 км. И всичко това – в името на благородна кауза.

Едно от популярните застрахователни дружества у нас, организира серия от велопоходи в подкрепа на отговорното си отношение към обществото, в което се развива. За разлика от други спортни събития, това вело предизвикателство има и друга амбициозна цел – да предизвика служители, клиенти и партньори на застрахователната компания да преминат заедно разстоянието от Земята до Луната. Целта на предизвикателството е чрез колоездене, плуване, тичане и други спортни активности служителите от 6-те държави, където дружеството има клонове, да преодолеят точно 384 400 км. 

Участниците във вело похода също ще имат възможност да допринесат за постигането на целта – всички те ще могат да прибавят своите километри към постиженията на Групата до момента. В края на предизвикателството километрите им ще бъдат монетаризирани от застрахователя за каузата „ДЗИ - история с бъдеще“ – висше образование за повече български деца. Програмата  всяка година подпомага избрани  студенти в дългосрочен план чрез осигуряване на месечни стипендии  и покриване на таксите им за обучение в рамките на четири години  - до завършването на тяхната бакалавърска степен. 

Във вело туровете участие могат да вземат професионални колоездачи, които в оспорвано съревнование ще преодолеят трасетата от 7 км, 12 км, 21 км, 30 км или 36 км. В приятелски старт сили ще премерят всички любители с авантюристичен дух. А най-добрите от тях ще спечелят награди. За онези, които биха искали да се забавляват в последните септемврийски дни, но нямат велосипед на разположение или предпочитат друг вид спорт, обаче искат да се включат в каузата – на място ще ги очакват други разнообразни активности, гарантиращи 0% вредни емисии и 100% приятни емоции.

Желаещите да се включат, трябва да се регистрират (как става записването може да видите ТУК). За всички непрофесионални участници ще бъдат осигури безплатна застраховка за времето на протичане на събитието.

Начало на галактическия експеримент ще бъде поставено в Бургас на 29 септември в Морската градина пред Летния театър точно в 11:00 часа. След Бургас вело турът гостува на Пловдив (6 октомври) и Стара Загора (13 октомври).