Габриела Петрова получи приза за лекоатлет на България за 2020 година. Церемонията се състоя днес в сградата на Министерството на младежта и спорта в София, но поради противоепидемичните мерки беше без медийно присъствие. Петрова, която спечели за втори път анкетата на списание "Атлетика", получи стилна статуетка за Атлет на България. Призът й бе връчена лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Президентът на БФЛА, Балканската и Европейската атлетика Добромир Карамаринов пък награди Петрова и треньора й Атанас Атанасов със смартфони от български телеком и партньор на БФЛА.

От Министерството на младежта и спорта Петрова и Атанасов получиха и книгата за българските олимпийски успехи "България на Олимп" с пожелание за призово класиране на Игрите в Токио по-късно през годината. В приветствието си Карамаринов каза, че най-важното за 2021 година е провеждането на всички международни състезания, дори и без публика.

Президентът на БФЛА благодари на ММС за адекватните мерки по време на пандемията и че продължава да влага средства в атлетически обекти в цялата страна.

"Благодаря на министерството, че продължи да инвестира в изграждането на атлетическа инфраструктура. Министерството беше брилянтно в подкрепата си към спорта. Това, че в тази пандемична обстановка се запази финансирането на федерациите е залог за бъдещето, защото една година пропусната, както се стана в повечето международни федерации, е фатално за спорта. При нас това нещо не се случи, а запазихме финансирането, което е визия на министъра на спорта за бъдещето. Благодаря на нашите спонсори за подкрепата, която ни беше много необходима", каза Карамаринов.

Той отбеляза още, че българската федерация е успяла да увеличи помощта от спонсори дори в пандемията.

Карамаринов поздрави специално Габриела Петрова и треньора й Атанас Атанасов, че не само работят на високо ниво в спорта, но и вдъхновяват десетки деца, които тренират лека атлетика по цялата страна.

Министър Кралев честити на Петрова и на нейния треньор и направи обзор на спортната 2020 година.

"Габи успя да покаже в малкото състезания, който имаше, че е прекрасен атлет", каза министър Кралев

"Пожелавам олимпийската година да бъде нейната година. Резултатите на Габриела ми вдъхват оптимизъм и й пожелавам успех в Токио. Нека намери реализацията си на олимпийските игри", добави той.

Министърът на спорта подчерта, че ММС продължава с инвестициите в атлетическа инфраструктура. Кралев каза, че министерство подкрепя федерациите в подготовката им за олимпийските игри в Токио, а средствата за спортните клубове са увеличени двойно през 2021 година.
"Направихме възможното всички да се готвят при добри условия и запазихме бюджетите на федерациите. Това ще бъде политиката на министерството и през следващите четири години", каза още Кралев. Габриела Петрова припомни трудната изминала година и състезанията, с които тя заслужи приза за Атлет на България.

"Благодаря на министър Кралев за финансирането, подкрепата на БФЛА и партньорите на федерацията в тази толкова тежка и трудна година. Благодарение на тях, аз имах възможността да се реализирам в тези тежки времена. Пожелавам да сме здрави и всички спортисти да си сбъднат мечтите през тази година", заяви Петрова.

Тя спечели две балкански титли на скок дължина и троен скок, второ място на турнири от Диамантената лига и "Световното предизвикателство", както и записа няколко победи в България. Треньорът й Атанас Атанасов също подчерта, че примерът на Габриела е увлякъл много деца в атлетическия "Локомотив Пловдив" и клубът вече е номер 1 сред юношите и девойките в България.

"Благодаря на Габи, че в тази обстановка успя да се реализира, въпреки че това не беше нейния максимум. Благодарим на министерството на спорта за финансовата подкрепа, на федерацията, за огромната организационна работа, която вършат, за да може да се подготвяме в една спокойна обстановка", каза Атанасов.