Сенегалецът Ламин Диак е без опозиция за предстоящия конгрес на ИААФ, няколко дни преди старта на Световното в Осака.

Диак наследи поста от починалия Примо Небиоло, но управлението му се характеризира с „непримиримост и нулева толерантност” към допинг скандалите. Определено той показва, че е човек, който управлява с твърда ръка една от най-големите международни централи.

Ламин Диак очевидно ще спечели трети и последен мандат като президент на ИААФ. В специален манифест, публикуван на официалната уебстраница на международната централа, сенегалецът обещава да продължи работата си в същия дух с цялата си „страст и ентусиазъм”. Той оглави международната централа по лека атлетика през 1999 година след кончината на италианеца Примо Небиоло.

Не се очакват рокади по върховете на ИААФ в Осака, а нашата федерация ще бъде представена естествено от боса ни Добри Карамаринов.

Иначе амбициозният Ламин Диак любопитно е, че успява, въпреки шеметната си кариера, да създаде 15 свои деца. Той е женен и в момента, роден е на 7-ми юни, 1933-та година. По стъпките си към върха преминава през всички етажи на сенегалската федерация по футбол /от треньор до технически директор на националния тим/ и местния олимпийски комитет, след това се интегрира в ИААФ, където още през 1976-та успява да се закрепи на поста вицепрезидент.