Британецът Крис Фруум спечели за първи път в кариерата си колоездачната обиколка на Италия в нейното 101-во издание.

Състезателят на "Скай" стана едва третия колоездач в историята, който едновременно държи титлите в трите най-престижни състезания - "Джирото", "Тура" и "Вуелтата". Преди него обиколките на Италия, Франция и Испания в рамките на една година бяха печелили единствено французинът Бернар Ино и белгиецът Еди Меркс.

Днешният 21-ви етап, който бе във формат 10 обиколки по 11,5 километра по улиците на Рим, бе неутрализиран от организаторите след първите три обиколки. Това се наложи заради сигурността на състезателите, тъй като се оказа, че улиците на италианската столица са в много лошо състояние.

Решението на съдиите означаваше, че всички времена в днешния етап се анулират и за генералното класиране ще важат тези след 20-ия етап в събота.

Така Фруум се оказа краен победител с време 86:11:50 часа. Втори е победителят от миналата година холандецът Том Дюмулен, който завърши на 46 секунди за Фрум, а трети е колумбиецът Мигел Анхел Лопес на 4:57 минути зад Фрум. 

Лопес спечели и наградата за най-добър млад състезател, италианецът Елиа Вивиани е най-добър спринтьор, а Фруум взе наградата и за най-добър катерач.

Официално днешният 118-километров етап бе спечелен от новозеландеца Джордж Бенет./БТА