Фабио Ару е новият лидер в генералното класира на Тур дьо Франс, измествайки от там трикратния шампион Крис Фруум след 12-ия етап на най-престижната колоездачна обиколка в света.

214-километровият планински етап без спечелен от французина Ромен Барде, който направи страхотна атака в заключителните метри на тежкото 20-градусово изкачване преди финала.

Ару също атакува в края, а досегашният лидер Фруум нямаше сили да отговори и по този начин се прости с жълтата фланелка, като вече изостава с 6 секунди от Ару, който завърши трети днес. Втори се нареди колумбиецът Ригоберто Уран.

Битката за титлата се ожесточава, като Барде е трети в генералното класиране, на 25 секунди от Ару, а Уран остава четвърти, на само 35 секунди от лидера. Големият губещ от днес е двукратният вицешампион Найро Кинтана, който загуби сили около 12 километра преди края и вече изостава с повече от минута и половина от първото място.

В петък предстои нов планински етап за колоездачите - 101 километра от Сен Жирон до Фоа, който завършва с дълго спускане. /БГНЕС