Бившият капитан на Франция Жеферсон Поаро обяви Тестовото прекратяване на кариерата си на 27-годишна възраст заради липса на мотивация след загубения четвъртфинал на Световното по ръгби миналия октомври.

Поаро, който стартира в само един от мачовете на „петлите“ по време на тазгодишното издание на „Шестте нации“, изведе страната си срещу Тонга в груповата фаза на състезанието преди поражението на четвъртфиналите от Уелс. „Когато приключи турнирът, няколко минути след последния съдийски сигнал, се почувствах празен отвътре. Решението бе взето за частица от секундата. Чувствам, че мотивацията ми не е на максимума. Винаги съм си казвал, че ще бъда на 100%, когато играя за Франция. „Петлите“, те са Свещеният Граал. Не мога да играя за тях и просто да си взема паричния бонус след даден мач“, сподели той за вестник L‘Equipe.

Той загуби стартовото си Тестово място на Сирил Бае за „Шестте нации“, като по-късно бе изваден от състава. „Не е в характера ми да се отказвам. Взимането на това решение е далеч по-дълбоко от това. Беше трудно, но имаше и обратен ефект – успокои ме. Решението бе дори по-лесно за взимане. Мога да бъда критикуван от някои, но не съм излъгал никого“, добави той. Поаро бе сред фаворитите да замени отказалия се Гийом Жирадо като капитан на Франция след Световното първенство, но новият треньор Фабиен Галтие избра фланкъра Шарл Оливон за свой капитан.

„Щях да бъда в капан. Нямаше да мога да се откажа. Капитанската лента е сериозна отговорност. В състоянието, в което бях, щеше да бъде ужасно да поема тази роля. Това, че не бях избран за капитан, ми даде свобода. Най-накрая се успокоих. Тъжно е и едновременно силно да го кажа, но е истината“, каза още Поаро. Бившият нападател на Бриве заяви, че дори домакинството на Франция на Световното през 2023 не го е разубедило. „Ще бъде огромно събитие. Надявам се тимът да стане световен шампион. Но това никога не ме е разколебавало в окончателното решение“, завърши той.