Представителят на домакините Тибо Пино спечели 8-ия етап от колоездачната Обиколка на Франция, а Брадли Уигинс остава начело в генералното класиране. Уигинс удържа атаките в този етап, който премина през осем хълма от средна височина на територията на Швейцария.

22-годишният Пино обаче беше най-съобразителен във финалния спринт на дългия 157,7 километра етап от Белфор до малкото швейцарско градче Порантрюи. Тибо е най-младият участник в Тура тази година, като с близо три месеца и половина по-възрастен от него е Петер Сажан (Словакия), който спечели два от началните етапи на състезанието.

Във финалния спринт Пино завърши с 26 секунди пред група от осем състезатели, които се бореха за 2-ата позиция. Уигинс обаче не позволи на Кадел Евънс да се откъсне и да му отнеме първата позиция в генералното класиране. Сега Уигинс води с 10 секунди пред Евънс и с 16 пред италианеца Винченцо Нибали.

Така Тибо завърши на 1-о място днес с време 3 часа, 56 минути и 10 секунди, като на 26 секунди след него се наредиха последователно Кадел Евънс (Австралия), Тони Галопен (Франция), Брадли Уигинс (Великобритания), Виченцо Нибали (Италия).

В генералното класиране Уигинс води с време 38 часа, 17 минути и 56 секунди, на 10 секунди от Евънс и на 16 от Нибали. Денис Менчов (Русия) е на 4-о място, на 54 секунди от водача.