Мъжкият национален отбор на Франция спечели за трети път световната титла по хандбал, след като на финала се наложи над домакина Хърватия с 24:19 (11:12).

Така олимпийските шампиони добавиха и световната титла, за да узаконят хегемонията си. В мача за бронзовите медали Полша се наложи с 31:23 над Дания.

"Няма тайни за нашия отбор - имаме и талант, и отборен дух,” радваше се след мача треньорът на победителите Клод Онеста. „Доминирахме през целия турнир, в нито един момент не оставихме съмнение за превъзходството си. Същото се отнася и за този мач, макар че на полувремето отстъпвахме. Но това стана заради наши грешки.”

Вратарят на французите Тиери Омейер беше избран за най-добър на турнира, а във финалния мач той направи няколко впечатляващи спасявания в началото на втората част, за да помогне за обрата.

Мишел Гигу вкара 10 гола за петлите, 7 от наказателни удари, а Даниел Нарсис добави 6. Двамата, както и Никола Карабатич, вкараха по един гол при 18:18, което се оказа непреодолима граница за хърватите.

За последен път Франция е печелила титлата през 2001-а година, а другата им световна корона е от 1970-а година. Хърватите, макар и млада държава, имат световна титла от 2003-а година, както и олимпийско злато от 1996-а и от 2004-а година.