Министър Мариана Георгиева, която взима участие в четвъртата конференция на Световната антидопингова агенция /WADA/, проведе работна среща с френския министър на спорта г-жа Валери Фурнейрон, предава пресцентърът на Министерството на спорта.

Бяха обсъдени теми от взаимен интерес като насърчаване обмена на спортна информация, провеждане на съвместни лагери на националните отбори по волейбол, борба, бокс и модерен петобой.

„Тази среща донесе позитивни резултати в нашите отношения и потвърди убеждението ми, че България и Франция не използват до край огромните възможности на сътрудничество, което предлага полето на спорта. Бях убедена лично от г-жа Фурнейрон, че тя и нейният екип ще направят всичко възможно, за да се ускори лицензирането на нашата антидопингова лаборатория. На място тук, в Йоханесбург, България и Франция координират своите становища и политика за приемане на предложените промени в Кодекса и евентуалния избор на нов президент на WADA” – заяви професор Георгиева.

Френският министър покани своя български колега на работно посещение в Париж през втората половина на януари 2014 г. Министър Георгиева припомни, че на 17 ноември се навършват 20 години от феноменалната победа на българския национален отбор по футбол над „петлите“ на „Парк де Пренс“ през 1993 г.

„Много приятно съм изненадана от активността на професор Георгиева по отношение на антидопинговата политика на България в синхрон с политиката на Европейския съюз. Отправих покана към българския министър на спорта да посети Париж в началото на следващата година, за да запълним празнините в нашия спортен обмен“ - сподели френският спортен министър.

Срещата беше организирана с активното съдействие на българското посолство в ЮАР и лично на посланик Катя Делева.