Фотографът на мотор Бернар Папон се извини на колоездача Тадей Погачар, след като той и негов колега попречиха на словенеца при атаката му срещу Йонас Вингегор на височината Жу План в 14-ия етап от Обиколката на Франция.

Погачар, който е шампион в Тура за 2020 и 2021 година, опита да осъществи решителна атака спрямо защитаващия титлата си и настоящ носител на "жълтата фланелка" Вингегор във финалната височина в съботния ден, но опитът му се оказа неуспешен, тъй като пътят му бе блокиран както от феновете, застанали плътно от двете страни на шосето, така и от двата мотора пред него. На единия от тях бе телевизионната камера, а на другия бе репортерът Папон, който работи за френския ежедневник "Екип". 

Заради несъобразителността си да се изтеглят от пътя двата мотоекипажа получиха глоби от по 500 швейцарски франка (580 долара) и забрана да бъдат на трасето за днешния 15-и етап.

"Няма да правя опит да защитавам нещо, което е незащитимо. Изобщо не трябваше да попадаме в тази ситуация. Трябваше да кажа на моя моторист да се изтегли по-бързо и по-рано. Когато видях, че Погачар ускорява, незабавно казах на пилота. Но той вече нямаше как да се изтегли", обясни фотографът Папон.

След етапа Погачар каза, че подобни неща се случват, но призна, че е изхабил излишна енергия, което е позволило на Вингегор да атакува в последните метри на височината.

Преди днешния 15-и етап Вингегор и Погачар са първи и втори в генералното класиране, като датчанинът има преднина от 10 секунди пред основния си конкурент./БТА