Танцът на пилон се превръща в спорт в САЩ. Той може да предизвиква асоциации със затъмнени клубове и полуголи жени, но в Америка става все по-популярен метод за поддържане във форма, като дори се стреми да стане олимпийски спорт.

Танцът на пилон започна да се появява като форма на степ-аеробика преди около десетилетие, под името "фитнес на пилон", за да се различава от еротичната версия в нощните клубове. Оттогава в страната са се появили около 500 клубове за фитнес на пилон, като често е трудно да се определи кои са чисто упражнение и кои запазват елементите на еротичния танц.

Според Клер Грифин Стерет от списанието Вертикално изкуство и фитнес, повечето клубове съвместяват двете, а на танца се учат жени и момичета от 14 до 72 години. Предимствата му пред традиционния фитнес са, че не омръзва и не се повтаря.

Асоциацията по фитнес на пилон подчертава, че това е спорт и за мъжете, който се практикува в над 50 страни по света.

Подадена е петиция за включването му в олимпийските игри. Много от практикуващите обаче признават, че смятат да се възползват и от еротичните възможности, които разкриват усвоявания нов спорт.