23-годишният финландец Томас Кайко триумфира с голямата купа като победител в десетото юбилейно издание на SOFIA INTERNATIONAL OPEN 2019, което завърши късно снощи в Joy Station, Студентски град.

Шампионатът за поредна година беше и с рекорден награден фонд от 55 000 евро. В препълнената зала Кайко спечели финалната игра срещу Тобиас Бьординг от Германия, като до последния пин не беше ясно кой от двамата ще бъде шампион. 

На третата позиция остана Пири Пухаринен също от Финландия, а в Топ 4 влезе и Карстен Хансен от Дания. 216 състезатели от 28 държави взеха участие в тазгодишното издание, което беше повече от оспорвано и интересно през всичките девет дни. 

"Получи се много силен турнир и това много ни радва като организатори. Всяка година пристигат нови играчи, които са сред водещите в Европа и показват своята класа и потенциал. Мисля, че успяхме да се справим с всичко около турнира и се показахме като добри домакини. Изобщо не е лесно да се правят подобни шампионати, защото част от състезателите са професионалисти,  с големи изисквания и трябваше да бъдем максимално подготвени за всяка ситуация. Благодаря на целия си екип, които работиха почти денонощно от първия ден до снощи. Сега се подготвяме за поредното издания на Фантастико оупън, което е традиционно и отново ще бъде на перфектните условия в Joy Station”, каза Теодора Дончева- главен организатор на SOFIA INTERNATIONAL OPEN 2019.

От българите, които влязоха във финала с най-предно класиране завърши Пламен Станчев - 23 място. Георги Димов стана 30-и, Тодор Личев е 32-и, а Марина Стефанова е 36-а. 

В крайното подреждане в Група В първото място заслужи Елвис Димперс от Литва, втори и трети са българите Георги Делийски и Иво Кларк. Веднага след финалната игра на шампионското парти бяха наградени призьорите, като всички благодариха на организаторите за отличната работа свързана със завършилия турнир.