Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) разглежда възможността да се обърне към Арбитражния съд в Лозана, заради нежеланието на Международния олимпийски комитет да  включи шахмата в програмата на Олимпийските игри.

„Нашата федерация е сформирана през 1924 година и оттогава се опитваме да влезем в олимпийското семейство. Но досега това не се случи, защото интелектуалният вид на спорта не се уважава”, заяви президентът на международната централа по шахмат Кирсан Илюмжинов.

„Без съмнение, не само нашият спорт, но и още няколко, които са включени в Международната асоциация на интелектуалните видове спорт (IMSA), трябва да станат част от Олимпиадите”, добави президентът на Република Калмикия.

„Невероятното е, че кърлингът бе признат от МОК и бе одобрен благодарение на логото „Кърлингът – шахматът на леда”. Мисълта ми е, че кърлингът се практикува само в няколко десетки страни, докато шахматът е в целия свят. Точно затова сега разглеждаме възможността да дадем МОК под съд, заради нежеланието да ни включат в програмата на Олимпийските игри”, завърши Илюмжинов.