ФИДЕ прие офертата на Българската Шах Федерация за организиране на полуфинален мач за Световното първенство между Гата Камски и Веселин Топалов през 2008 година. Тази оферта включва нетен награден фонд от 150 000 долара, одобрен от президентския борд на ФИДЕ от юни 2007, съобщава chessdom.

Въпреки това, след скорошната среща на президентския борд на ФИДЕ в Сингапур и последвалите дискусии с всички участващи страни, ФИДЕ реши следното, с цел да се подобрят финансовите условия за двамата участващи шахматисти:

А) Ако до 11 април 2008 г. ФИДЕ получи оферта за нетен награден фонд от 250000 долара (минимум) от страна различна от САЩ, България, Русия и Испания, тогава мачът ще бъде организиран в държавата с най-висока оферта.

Б) Ако до 11 април 2008 г. ФИДЕ получи оферта за нетен награден фонд от 250 000 долара (минимум) от САЩ, Русия или Испания, от организаторите от България ще бъде изискано да изравни новата оферта до 30 май 2008. Ако България предложи равна оферта, мачът ще се организира в България. Ако България откаже, тогава мачът ще се организира в страната дала най-висока оферта.

В) Ако до 11 април 2008 г. не се получи по-висока оферта, мачът ще се организира в България с нетен награден фонд от 150 000 долара.

За да бъде разгледана една оферта, тя трябва да се придружава от двумесечна банкова гаранция от одобрена от ФИДЕ банка, която да покрива наградния фонд (минимум 250 000 долара), комисионната на ФИДЕ (20% от и над наградния фонд) и 35 000 долара, покриващи разходите на ФИДЕ, описани в точки 3.17.4 и 3.17.5 от наредбата за мача. До 30 дни след като ФИДЕ разпореди мача на офериращия, сумата от банковата гаранция трябва да се преведе в банковата сметка на ФИДЕ.

Всяка оферта трябва да съдържа и следните спецификации:

а) Предложение за точни дати за събитието между 26 ноември и 11 декември 2008.

б) Предложение за място на събитието

в) Предложение за награден фонд.

г) Желание да се покрият всички организационни разходи, според наредбата за мача.

д) Специални тарифи за хотелски стаи, включително храна.

е) Изявление, че кандидатът приема Наредбата за мача без никакви резерви

ж) Име и подпис на кандидата.

з) Покана към поне един от членовете на комитета WCC да инспектира предложеното място на събитието и да изследва условията, като всички разходи се плащат от офериращия.

Офериращите нямат право да предлагат спонсор, който е в конфликт с наредбите на Международният Олимпийски Комитет (МОК)

Офертите, включително всички оригинални документи и особености, трябва да пристигнат по регистрирана поща в секретериата на ФИДЕ в Атина не по-късно от 11 април 2008 г.